Kabul Tarihi :Y.K./01.04.2022/2022-711
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI
İNSAN HAKLARI MERKEZİ YÖNERGESİ
I.BÖLÜM
Genel Hükümler
Merkezin Kuruluşu, Amacı ve Etkinlikleri
Kuruluş
Madde 1: 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 110/17. maddesi ile Türkiye Barolar Birliğinin (TBB) görevleri arasında yer alan, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına bağlı olarak, bu yönergede ve Türkiye Barolar Birliği Danışma ve Çalışma Kurulları Temel Yönergesinde düzenlenen esaslar çerçevesinde faaliyet göstermek üzere, "Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi" (İHM) kurulmuştur.
Amaç
Madde 2: Merkezin amacı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, hukukun üstünlüğünün egemen kılınması, insan hakları alanında ulusal ve uluslararası hukuk ekseninde, insan haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için mesleki, kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırma ve çalışma yapmaktır. Merkez ırk, dil din, mezhep cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken, yaş veya politik görüş farklılıkları nedeniyle hiçbir ayrımcılık gözetmeksizin kişilerin temel hak ve özgürlüklere eşit şekilde ulaşması konusunda kişilere yardımcı olmayı hedefler.
Görev ve Etkinlikler
Madde 3: Merkez, ikinci maddede belirtilen amaçlarına ulaşmak için, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna sunulup, onayı alınmak suretiyle aşağıdaki çalışma ve etkinlikleri yürütür.
II.BÖLÜM
Merkezin Yapılanması
Koordinatör
Madde 4:
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun kendi içinden belirleyeceği İnsan Hakları Merkezi ile sorumlu üye veya üyeler koordinatör olarak görevlendirilir.
Görev ve yetkileri
Madde 5: Koordinatörün görevi Türkiye Barolar Birliği ile İnsan Hakları Merkezi arasındaki eşgüdümü sağlamaktır.
Merkezin Organları
Madde 6: İnsan Hakları Merkezinin Organları şunlardır:
A) Koordinatör
B) Dönem Sözcüsü/Sözcüleri
C) Genel Sekreter
D) Yürütme Kurulu
E) Bilim-Danışma Kurulu
F) Komisyon ve Çalışma Grupları
Dönem Sözcüsü/Sözcüleri
Madde 7:
Dönem Sözcüsü/Sözcüleri; TBB Yönetim Kurulu tarafından, insan hakları konusunda çalışmaları ve etkinlikleri olan hukukçular arasından seçilir.
Görev ve Yetkileri
Madde 8: Dönem Sözcüsü/Sözcülerinin görev ve yetkileri şunlardır:
Genel Sekreter
Madde 9: Genel Sekreter; Yürütme Kurulu ile Çalışma Grupları arasındaki koordinasyonun kurulmasını sağlamak, merkez çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesine yardımcı olmak, kayıt ve tutanakları düzenli olarak tutmak, arşiv düzenlenmesi ve yazışmaları yürütmek üzere Yürütme Kurulu tarafından üyeleri arasından seçilir.
Yürütme Kurulu
Madde 10: Yürütme Kurulu: TBB Yönetim Kurulunun insan hakları konusunda çalışma ve etkinlikleri ile tanınan hukukçular arasından seçeceği en az 7 en çok 15 üyeden oluşur.
Görev ve yetkileri
Madde 11: Yürütme Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
Bilim-Danışma Kurulu
Madde 12: İnsan hakları alanında çalışma ve etkinlikleri ile tanınan kişiler arasından Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca seçilen en az 20 kişiden oluşur. Yürütme Kurulu Üyeleri Bilim-Danışma Kurulunun doğal üyeleridir. Bilim-Danışma Kurulu, Dönem Sözcüsü/Sözcülerinin çağrısı üzerine en az altı ayda bir olağan toplantı yapar. Mazereti olmaksızın üst üste üç kez toplantıya katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden düşer. Kurul üyeliğinin herhangi bir nedenle bu süre dolmadan boşalması halinde yeni seçilen üye ayrılan üyenin görev süresini tamamlar.
İHM Yürütme Kurulu, gerekli gördüğü hallerde Bilim-Danışma Kurulu Üyelerinin tamamını veya bir kısmını olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Görevi
Madde 13: Bilim-Danışma Kurulunun görevleri şunlardır;
Merkez Görevlileri
Madde 14: Merkez görevlileri, merkez çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesine yardımcı olmak, kayıt ve tutanakları düzenli olarak tutmak, arşiv düzenlenmesi ve yazışmaları yürütmek, merkez amacına uygun araştırmaların yapılması için Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından Türkiye Barolar Birliği çalışanları arasından görevlendirilir.
III.BÖLÜM
Mali Hükümler
Merkezin Giderleri
Madde 15: Merkezin amacını ve bu yönergede belirlenen etkinliklerini yerine getirmeye yönelik her türlü giderleri Türkiye Barolar Birliği bütçesinden karşılanır. Yönergenin 3. maddesine göre yapılacak olan etkinliklerin ve yayınların giderleri Merkez Dönem Sözcüsü/Sözcülerinin önerisi üzerine Türkiye Barolar Birliği Başkanlığınca yapılır.
IV.BÖLÜM
Son Hükümler
Madde 16: Bu yönerge Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunun kabulü ile aynı tarihte yürürlüğe girer. Bu yönergenin kabulü ile bu konuda daha önce kabul edilmiş olan Yönetmelik ve Yönergeler yürürlükten kalkmış sayılır.
Madde 17: Bu yönerge hükümlerini Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu yürütür.